Kirjojani
Kaikki tällä sivulla esiteltävät kirjat ja artikkelit käsittelevät
mentalisaatiota, sen merkitystä jokaiselle ihmiselle sekä
vaikuttavuusnäytön omaavaa mentalisaatioon perustuvaa terapiaa,
johon hoitomuotoon olen viimeisen 15 vuoden aikana kouluttautunut

Psychosemiosis as a Key to Body-Mind continuum. The Reinforcement of Symbolization -Reflectiveness in Psychotherapy. Matti Keinänen (Nova Science Publishers, New York USA 2006).
Englanninkielisen tiedekirjani ydinteemana oleva Symbolisaatio-reflektiokyky (eli tunteiden tunnistamis- ja arviointikyky) on yksi keskeinen mielensisäinen tekijä, jonka kautta mentalisointi toteutuu ihmismielessä. Symbolisaatio-reflektiokyvyn avulla luomme mielikuvat itsestä ja toisesta ja kykenemme näitä mielikuvia tarkastelemaan. Mentalisoinnin toisena osatekijänähän on edellä mainitun lisäksi se, miten eri tilanneyhteyksissä nämä mielikuvat itsestä ja toisesta asettuvat suhteeseen keskenään. Näin meille muodostuu siihen tilanteeseen liittyvä, elämässä toimeen tulemisen kannalta olennainen sosiaalisten suhteiden taju.
Tässä tiedekirjassa keskeinen kantava teema on, miten pitkäjänteisessä psykoterapeuttisessa hoitosuhteessa voidaan auttaa potilasta kehittämään symbolisaatio-reflektiokykyään ja siten edistämään ja vakauttamaan tunteiden tunnistamis- ja säätelykykyään. Tämän kyvyn kehittyminen on lapsuuden traumaattisten kokemusten vuoksi jäänyt keskeneräiseksi. Lukuisten kansainvälisissä vertaisarvioiduissa lehdissä julkaistujen artikkeleiden luoman tiedon avulla valaistaan, mitä hoitoprosessissa onnistuvassa psykoterapiassa tapahtuu. Hoidossa edesautetaan potilaita omaksumaan tunteiden tunnistamis- ja arviointikyky ja sen kautta saamaan kiinni elämänotteestaan.

Nuoren aikuisen psykodynaaminen psykoterapia. Kirjoittajat Matti Keinänen ja Päivikki Engblom (Duodecim ja YTHS, Helsinki 2007).
Nuoren aikuisen psykodynaaminen psykoterapia on yleistajuinen tietoteos, jonka ydinteema on edeltävän kirjan tapaan kuvata tunteiden tunnistamis- ja arviointikyvyn merkitystä psykoterapeuttisen hoidon yhtenä keskeisenä hoidollisena vaikutusmekanismina. Kuten edeltävässä kirjassa, hoitomuotona on psykodynaaminen psykoterapia. Mentalisaatioon perustuva hoito on kehittynyt omaksi systemaattiseksi hoitomuodoksi psykodynaamisen ajattelutavan pohjalta vasta 2010-luvun alusta alkaen, sen jälkeen kun siitä oli kertynyt vaikuttavuusnäyttöä toistuvissa satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa.
Nuorelle oman tunne-elämän säätelykyvyn kehittyminen on erityisen tärkeä, jotta hänellä on kotoa irrottautuessaan ja itsenäistyessään valmiudet selviytyä autonomisesti omassa aikuiselämässään ja tulla toimeen uusissa läheisissä ihmissuhteissaan. Tässä kirjassa kuvataan useiden yksityiskohtaisten hoitoprosessien avulla, miten nuori voi omaksua onnistuvassa psykoterapiassa lapsuuden traumaattisen kehityksen vuoksi puutteelliseksi jääneen tunteiden tunnistamis-ja arviointikyvyn. Sen avulla hänellä on valmiudet tulla toimeen itsenäisesti omassa elämässään sekä läheisissä merkityksellisissä ihmissuhteissaan.

Mieli meissä. Tasapainoista arkea mielentämisen keinoin. Kirjoittajat Matti Keinänen ja Minna Martin (Kirjapaja, Helsinki 2019).
Mieli meissä-kirja kuvaa mentalisoinnin eli mielentämisen tärkeää merkitystä meidän kaikkien ihmisten jokapäiväisessä arkielämässä selviytymiselle. Kirja kuvaa monipuolisesti mentalisaatiokyvyn kehitystä aina syntymästä aikuisuuteen. Kirjassa valaistaan mielentämisen olemusta sekä merkitystä mielen ja kehon yhteyden yhtenä keskeisenä luojana. Sen jälkeen kuvataan mielentämisen osuutta ihmisen arkielämässä selviytymisessä ja psyykkisten häiriöiden hoitoa mentalisaatioon perustuvalla hoidolla. Lopussa valaistaan mielentämisen roolia yhteiskunnallisella tasolla pohtien, miten tärkeää on nähdä mentalisoinnin merkitys mm. sosiaalisen median kommunikoinnissa sekä johtamisen psykodynamiikassa.
Kokonaisuutena kirja on laaja-alainen ja yleistajuinen tietoteos mielentämisestä ja sen merkityksestä yksilö-, ryhmä- ja yhteiskunnallisella tasolla. Sitä voi käyttää myös lähdeteoksena: kirjan lopussa on mentalisaatiota koskeva suomenkielinen sanasto ja varsin laaja kirjallisuuskatsaus mentalisointiin ja mentalisaatioon perustuvaan terapiaan.

Mentalisaatioon perustuva terapia: mielen teoriasta näyttöön perustuvaan hoitokäytäntöön. Matti Keinänen (Psykoterapialehti 2019, 38, 3-18).
Tämän kattavan artikkelin tarkoitus on kuvata mentalisaatiota ja mentalisaatioon perustuvaa hoitoa sekä myös valottaa mentalisaatiota edistäviä työmuotoja laajemmin. Artikkelissa kuvataan tiivistetysti mentalisaatiohoitomenetelmien teoreettiset perusteet ja käytännön kliinisin esimerkein valaistuna hoitoprosessien toteutus erityisesti persoonallisuushäiriöistä kärsivien potilaiden hoidossa. Mentalisaatioterapiaa sovelletaan tänä päivänä myös monien muiden psyykkisten häiriöiden, kuten masennuksen ja syömishäiriöiden hoidossa.
Artikkelissa kuvataan tiivistetysti, mitä mentalisointi on ja miten se kehittyy lapsuudessa turvallisissa kiintymyssuhteissa vanhempien (tai muiden lasta jatkuvasti hoitavien henkilöiden) kanssa. Lapsuuden kehitykselliset traumat puolestaan johtavat turvallisen kiintymyssuhteen häiriintymiseen ja siitä seuraten mentalisaatiokyvyn puutteellisen kehitykseen. Pitkäjänteissä mentalisaatioon perustuvassa hoidossa on mahdollisuus luoda terapeutin ja potilaan välille turvallinen kiintymyssuhde ja edelleen sen mahdollistamana potilas voi omaksua onnistuvassa hoitoprosessissa toimivan mentalisointikyvyn.

Yhteys. Psykonalyyttisen ajattelun ytimessä. Toimittajat Kaisa-Maria Leskinen ja Niina Rita. Kokoomateos Euroopan psykoanalyyttisen yhdistyksen Suomen jaoksen 30-vuotisjuhlan kunniaksi. (Prometheus Kustannus Oy, 2021).
Luvut: Mentalisaatiokyky tunneyhteyden ilmentäjänä ja ylläpitäjänä. Luku 1. Mentalisaatiokyvyn ominaisuudet ja kehitys, Matti Keinänen ja Nina Pyykkönen, s. 127–149. Luku 2. Strukturoitu tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuva mentalisaatioterapia (MBT), Matti Keinänen, s. 150–164.
Luku 1: Mentalisaatiokyvyn ominaisuudet ja kehitys käsittelee yksityiskohtaisesti tutkimusnäyttöön perustuen sitä, miten toimiva mentalisaatiokyky kehittyy turvallisessa kiintymyssuhteessa. Keskeistä mentalisaatiokyvyn kehitykselle on se, että huolenpitäjä on sekä olemuksellaan että sanallisella ilmaisullaan virittynyt ottamaan vastaan lapsen viestejä ja merkkaamaan lapsen ilmaisun niin, että lapsi kokee tulevansa kohdatuksi. Tällöin lapselle kehittyy episteeminen (tiedollinen) luottamus siihen, että huolenpitäjän hänelle välittämä tieto on 1) henkilökohtaisesti olennaista, ja 2) se on syytä tallentaa ja käyttää osana pitkäkestoista muistia, jolloin 3) se on mahdollista yleistää koskemaan muitakin vastaavia tilanteita. Episteeminen luottamus syntyy kokemuksesta, että toinen on huomannut ja ymmärtänyt "miltä tuntuu olla minä, juuri nyt, tässä hankalassa tilanteessani". Toisin sanoen, kokija on tullut riittävällä osuvuudella mentalisoiduksi. Näin lapselle kehittyy kyky itse mentalisoida ja hän on utelias oppimaan itsestä ja toisista sosiaalissa suhteissa. Näin lapselle kehittyy sosiaalisten suhteiden taju.
Luku 2: Strukturoitu tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuva mentalisaatioterapia (MBT).
Lapsuuden traumaattisten kokemusten vuoksi mentalisointikyvyn omaksumisen kannalta olennainen episteeminen luottamus ei ole päässyt kehittymään, vaan pitkittyessään on johtanut episteemisen luottamuksen jäätymiseen. Psykoterapiassa yksi keskeinen tehtävä on tällöin episteemisen luottamuksen elvyttäminen ja sen myötä tavoite on avata mahdollisuus toimivan mentalisaatiokyvyn ja sosiaalisten suhteiden tajun omaksumiseen.
Mentalisaatioon perustuvassa terapiassa (MBT) keskeistä on juuri puutteellisen mentalisaatiokyvyn kehityksen käynnistäminen, edistäminen ja vakauttaminen. Kun turvallisessa hoitosuhteessa kehittyy episteeminen luottamus, sen virittämänä potilas voi omaksua toimivan mielentämiskyvyn ja valmiudet läheisissä ihmissuhteissa toimeen tulemiseen. Terapiassa käytetään erityisiä mentalisaatiota edistäviä tekniikoita mielentämiskyvyn edistämiseen. Hoitomenetelmää käsitellään perusteellisesti niin, että lukija voi saada tuntuman mentalisaatioterapian käytännön toteutukseen.
Strukturoitu mentalisaatioterapia hoitomenetelmänä on osoitettu satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa (RCT) epävakaan persoonallisuuden hoidossa olevan merkitsevästi tehokkaampi verrattuna muihin tehokkaaksi osoitettuihin strukturoituihin hoitomuotoihin. Suomen Psykiatriyhdistyksen ja Lääkäriseura Duodecimin laatimassa virallisessa Epävakaan persoonallisuuden Käypähoitosuosituksessa (2020) mentalisaatioterapia on määritelty yhdeksi käyväksi hoidoksi parhaalla A-luokan vaikuttavuusnäytöllä
.
Näkymätön kapellimestari – vuoteni psykoterapeuttina
Kirjan Näkymätön kapellimestari (2024) kansikuva (kuva Iiris Kallunki)
Tämän ainutlaatuisen kirjan ajatuksena on tehdä näkyväksi ihmismielen ja psykoterapian moniulotteista maailmaa psykoterapeutin ja potilaiden keskinäisellä vuorovaikutuksella. Psykoterapiassa avautuvat kiehtovalla tavalla nähtäväksi ihmismielen ja sosiaalisten suhteiden jännitteinen maailma sekä mielenterveysongelmien hoidossa vaikuttavat monet keskeiset tekijät. Kirja valaisee, mitä mentalisoinnilla eli mielentämisellä tarkoitetaan ja miten keskeisellä sijalla toimiva mentalisointikyky on jokaisen ihmisen, niin potilaan, psykoterapeutin kuin meidän kaikkien elämässä selviytymisessä, mielenrauhassa ja hyvinvoinnissa.
Näkymätön kapellimestari – vuoteni psykoterapeuttina on kuvaus psykoterapeutin ja kahden ihmisen vuoden kestävästä todenmukaisesta psykoterapiaprosessista, jossa henkilöt, tapahtumat ja terapiavuorovaikutusten kerronta ovat kuvitteellisia. Psykoterapeutti lähtee tiiviiseen yhteistyöhön kahden aiemmin hänelle tuntemattoman nuoren ihmisen kanssa. Nuoret kokevat olevansa umpikujassa, tulevaisuutta ei ole ja heidän koko elämänsä on uhattuna. Henkilöt kertovat ja avaavat omilla persoonillaan mielen ja sosiaalisten suhteiden maailmaa sekä mielenterveysongelmien hoidossa vaikuttavia tekijöitä psykoterapeuttisessa hoitosuhteessa nyky-Suomen monin tavoin jännitteisessä elämänmenossa. Pääsemme mukaan matkalle elämään, joka on kaikille seikkailu. Seikkailusta ei puutu hyvin yllättäviäkin käänteitä, niin kuin ei elämästä ylipäätään. Voiko näihin käänteisiin ja kohtaloomme psykoterapialla vaikuttaa? Kirja kuvaa näitä maailmoja käytännönläheisellä, kokemuksellisella ja vuorovaikutuksellisella tasolla.
Kirjan ISBN 9789527584736.
Kirjaa voi tilata kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista, esimerkiksi:
https://www.suomalainen.com/products/nakymaton-kapellimestari